túléltem az ünnepeket, bár még van egy nap... de azt átvészelem a borbatikába. és jó lesz.
CHILLI
azt tudjuk róla, hogy fűszernek kiváló és mindenbe beleteszem...:P
*mexikóban fegyvernek is használják. tüzet raknak a legerősebb fajtából és a füstjét az ellenség felé terelik.
* a beledben és a gyomrodban élő rossz genyákat kinyírja
*A chiliket nem csak fajtájuk, de erősségük alapján is osztályozzák, az úgynevezett Scoville-skála (SHU) szerint, amelynek fokozatai alapján 1-10-ig soroljuk be őket.
* a csípőst ízt fájdalomként érzékeljük
*Amerikában az őskorban, az i.e. 6. évezredben háziasították, de már körülbelül i.e. 7500-tól része az emberi táplálkozásnak.
*A chili elsődleges forrása a kapszaicinnek,amely alacsonyan tartja a vérben lévő zsír mennyiségét.
*Az erős chilipaprika gyakori fogyasztása megnöveli a gyomorrák kialakulásának kockázatát! - tehát naponta csak egy kilót egyél:)